banner564

“Onları devletten saymıyoruz”

Yıldırım, Bahçeli'nin "Kuzey Irak'ta referandum, Türkiye için gerekirse savaş sebebi sayılmalı'' açıklamasını değerlendirdi:

“Onları devletten saymıyoruz”
banner598
Başbakan Binali Yıldırım, Singapur ve Vietnam ziyaretinin dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunun savaş sebebi sayılması gerektiği yönündeki sözlerini değerlendiren Başbakan Yıldırım, "Savaş devletler arasında olur, biz bunları devlet olarak tanımıyoruz. Bir devlet bize kafa tutar, egemenlik haklarımıza karşı hareket içinde olursa bizim için savaş sebebidir. Ama burada Irak'ın parçası olan bir bölgesel yönetim var. Bu savaş nedeni olmaz. Ama Kuzey Irak yönetiminin bu yanlışta ısrar etmesinin anlamı yok" dedi.

''Durup dururken bir yere saldıracak değiliz''
Başbakan, Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatı'nın Afrin ve İdlib'e genişleyeceği iddialarını da şu sözlerle yanıtladı: "Durup dururken bir yere saldıracak değiliz. Bir yere operasyon davulla zurnayla yapılmaz. Taktik hazırlığı ve planlama süreci olur. Başka ülkenin topraklarına girmenin uluslararası istişareleri, hukuki zemini olması ve meşru mazeretin olması lazım."
Suriye'de Rusya ve İran ile işbirliği içinde olduklarını da vurgulayan Yıldırım, Türkiye ve ABD'nin sahada karşı karşıya gelme ihtimalini de değerlendirdi. 
Başbakan, ''İki NATO ülkesinden bahsediyoruz olmamalı, olması için de bir sebep yok. PYD-YPG konusunda bize söylediklerinin dışında bir tutum alırlarsa tabii ki sorun olur'' diye konuştu.

''Her türlü tedbiri aldık''
Yıldırım, Amerikan yönetiminin PYD'ye verilen silahların Rakka operasyonundan sonra geri alınacağı açıklamaları için de "Sadece söylenenlerle yetinecek değiliz. Her türlü tedbiri aldık, alıyoruz" ifadesini kullandı.

İran'la ortak operasyon olur mu?
Başbakan Yıldırım'a İran ile PKK'ya yönelik ortak operasyon iddiaları soruldu. İran'la varılan mutabakatın ortak operasyondan ziyade PKK terörüne karşı işbirliği ve birlikte mücadele olduğunu söyledi.

Rusya ile S-400 anlaşması
Başbakan, Rusya ile S-400 hava savunma füzesi alımı için anlaşmaya vardıklarını, nihai kararı Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin vereceğini de söyledi.

"Atlet işinde atletik olduğunu gördük" 
Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü'ndeki atletli fotoğrafını da değerlendirdi. Kılıçdaroğlu'nun "Ben adalet diyorum onlar atlet" diyor sözleri için "Adaleti iyice ucuzlattık, adaletle atletin ne ilgisi var?" dedi.

''İstihareye mi yatmış?''
Başbakan, Kılıçdaroğlu'nun tutuklanacağı iddialarıyla ilgili ise ''İstihareye mi yatmış, neye istinaden söylüyor? Gündemde kalmak için çıkarıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Akşener için yorum yapmadı
Yıldırım, Meral Akşener'in yeni parti kurma çalışmaları için yorum yapmadı, "Nesini değerlendireyim" demekle yetindi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Benim adıma kimse racon kesmesin" açıklaması için de "İyi demiş" ifadesini kullandı. 

 “16 Nisan ruhuna uygun”
Yıldırım, son yayımlanan KHK ile MİT'in Cumhurbaşkanı'na bağlanmasına değindi. "MİT Müsteşarlığının yasasıyla ilgili bir değişiklik oldu. Bundan böyle MİT Müsteşarıyla ilgili tasarrufu Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak" diyen Yıldırım, "Dolayısıyla 16 Nisan referandumunu da dikkate aldığımızda, zaten yeni sistemde bütün MİT Müsteşarlığı, diğer kurumlar hepsi Cumhurbaşkanlığı bünyesinde toplanıyor. Dolayısıyla bu yapılan değişiklik 16 Nisan hükümet sistemi değişikliği ruhuna uygun olan bir değişikliktir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2017, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474