banner564

Obama’nın yetkisi yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gülen’in iadesini istedi; Biden kararı bağımsız yargının vereceğini söyledi

Obama’nın yetkisi yok
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı kabul etti. 
Kabulün ardından, Biden ile gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden'ı bu yıl ikinci kez Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. 
Konuşmasında, "Özellikle 15 Temmuz akşamı girişilen bu darbe girişimi sebebiyle askeri üniformaları giymiş Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının gerçekleştirme gayreti içerisinde olduğu ama başaramadıkları bu darbe olayını milletimiz gerçekten çok çok farklı bir girişimle, farklı bir direnişle püskürtmüştür" diyen Erdoğan, Darbe girişiminde şehit düşenlere Allah'tan rahmet diledi.
ABD ile Türkiye'nin uzun geçmişe dayanan stratejik ortaklığı olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bu Sayın Barack'la stratejik ortaklıktan model ortaklığa dönüştü ve model ortaklıkla çok daha farklı bir zemine ulaşmış oldu" dedi. 
Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Biden, ülkemize gerçekleştirdiği bu ziyaretiyle darbe girişiminin vahim boyutlarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni de gezmek suretiyle bizzat yerinde görme fırsatını bulmuştur. Ben de kendilerine biraz sonra elimizdeki bazı belgeleri, bilgileri ayrıca vereceğim ve darbe girişimi müsebbibi FETÖ hakkında tüm milletimizin hissiyatını ilk elden müşahede etme fırsatını bulduğu için ben de doğrusu ayrıca memnunum" diye konuştu. 

"Öncelik FETÖ ele başının iadesi"
"Sayın Biden'la görüşmemizde, kendi milletine dahi saldırmaktan çekinmeyen bu eli kanlı terör örgütüyle mücadelemiz ve aldığımız tedbirler hakkında da bilgi verdik." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Bizim için en büyük öncelik bu darbe teşebbüsünün ve FETÖ elebaşının ülkemize en kısa zamanda özellikle iadesidir. Tabii burada mahkeme kararından bahsediyorlar. Bizler 15 Temmuz öncesi bu örgütün yaptıklarına dair bütün dosyaları 85 koli halinde gönderdik. Ayrıca şu anda da 15 Temmuz'dan sonrasına ait olan dosyaları yine hazırlıklar yapılıyor ve onlar da ayrıca kendilerine ulaştırılacak. Fakat Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında suçluların iadesiyle ilgili anlaşma, sözleşmemiz gereği bu tür kişiler en azından gözaltına alınır, tutuklanır ve mahkeme boyunca da gözaltında bulunurlar."

Cerablus'ta son durum
Terör örgütü IŞİD dahil, terörle mücadelenin bölgedeki en önemli konu olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Nitekim bugün Cerablus noktasında bir adım atılmıştır. Cerablus ülkemize, sınırımıza 20-30 kilometre mesafede olan bir il konumundadır. Dolayısıyla sürekli oradan bizim ilçemiz Karkamış'a yapılan havan topu atışları sebebiyle rahatsızlığımızı dile getirdik fakat bu anlatılamadı veya anlaşılamadı. Bugün ise koalisyon güçleriyle görüşmelerimizi yaptıktan sonra artık bizler nihai kararımızı verdik ve Cerablus'a Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, onların özellikle kara harekatına destek vermek suretiyle, koalisyon güçlerinin hava desteğiyle oraya giriş sağlandı ve şu an itibarıyla Cerablus'u Özgür Suriye Ordusu mensupları ve Cerabluslu olanlar şu anda yeniden geri almış durumdalar ve oradaki hükümete ait veyahut da oradaki resmi konutları vesaire ele geçirmiş durumdalar, DAİŞ de şu an itibarıyla aldığımız haberlerle Cerablus'u terk etme durumunda kalmış vaziyettedir."

Biden: Ziyaretim gecikti, özür dilerim
Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Biden, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası geciken Türkiye ziyareti nedeniyle özür diledi ve "Keşke biraz daha önce gelebilseydim, geç kaldım." diye konuştu. 'Gülen ne zaman iade edilecek' sorusuna ise, 'Deliller ne kadar hızlı toplanabilirse' yanıtını verdi.
Biden, “Biz hukuk ülkesiyiz, bizim anayasamız var, ona bağlıyız. Biz ona uymak için yemin etmişiz. Biz bu standartları ülkemizdeki her şeye uyguluyoruz. Benim ülkemde 3-4 büyük terör saldırısı oldu. Onlardan biri Amerikalıların öldürülmesini istemişti, bunu söylediği için ama herhangi bir kişiyi hedef almadığı için tutuklanmadı. Bizim avukatlardan, uzman, savcılardan oluşan heyetimiz, sizin heyetinizle bir araya geldiler ve dediler ki bu işi mahkemeyi götürebilmek için bize yeterli delil verin dediler. 
Biz bir teröriste kucak açabilir miyiz? Deliller, mahkemeye sunulacak ve mahkeme karar verecek. Federal Mahkeme'nin eşit selayeti yetkisi vardır. Hem yürütme hem yasam organına eşittir. Bizde görevler ayrılmıştır. Umarım ki siz yeteri kadar delili bulursunuz ve mahkemeye gidilebilir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2016, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474