banner564

72 uçakla vurdu

Afrin harekatının ilk gününde Türk uçakları terör hedeflerini bombaladı; kara herekatı bugün başlıyor

72 uçakla vurdu
banner598
Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin Afrin bölgesinde  DEAŞ, PKK, PYD ve YPG terör örgütlerine yönelik hava harekatını dün öğleden sonra başlattı. İlk gün toplam 72 savaş uçağının katıldığı hava harekatında 108 hedefin vurulduğu belirtildi.
Harekata katılan uçakların dün gece üslerine dönmesinin ardından tankların sınır bölgesinden geçerek Suriye’ye doğru ilerlediği belirtildi. Başbakan Binali Yıldırım kara operasyonunun bugün başlayacağını açıkladı.
Diyarbakır 8. Ana Jet üssünde konuşlu bulunan F-16 savaş uçakları tam donanımlı olarak havalanarak Suriye tarafına hareket etti. Türk Savaş uçakları sınırdaki PYD mevzilerini bombalarken ÖSO birlikleri de Afrin'e doğru ilerliyor. TSK'dan yapılan açıklamada harekatın isminin "Zeytin Dalı Harekatı" olduğu duyuruldu.
Başbakan Binali Yıldırım da, “TSK havadan harekata başlamıştır” dedi. Yıldırım, “Şu an itibarıyla kahraman Silahlı Kuvvetlerimiz, Afrin’de PYD/PKK ve DEAŞ unsurlarını yok etmek için havadan harekata başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Yıldırım: Kara harekatı da başlayabilir
Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli başbaşa görüştükten sonra ortak açıklamalarda bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, kara unsurlarının bugün gelişmelere göre operasyona dahil olacağı bilgisini verdi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarından satır başları;
Belirlenen hedefler neredeyse tamamına yakını tahrip edilmiş ve hava unsurlarımız vazifelerini tamamlayarak üslerine dönmüştür. Topçu ateşi ile alanın yumuşatılması faaliyetleri halen devam etmektedir. Ayrıca yarın itibariyle gelişmelere göre kara unsurlarımız da gerekli faaliyetleri icra edecektir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin hedefi asla ve asla Suriye'nin toprak bütünlüğüne halel getirmek değildir. Yapılan iş; güney sınırımızdan, Suriye'nin kuzeybatısından son üç yıl içerisinde ülkemize ve Fırat Kalkanı sahasına yapılan tacizler ve buradaki kayıplar, ayrıca sınır illerimizde yaşayan sivillere yönelik atakları, terör faaliyetlerini ortadan kaldırmak, bunun yanı sıra da Afrin'de yaşayan Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizi terör örgütlerinin baskısından, zulmünden kurtarmak bu harekatın önemli hedeflerinden bir tanesidir.

Diploması trafiği yoğunlaştı
MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Moskova'ya yaptığı ziyaretin ardından, Türk jetleri uzun süredir ilk kez bölgede operasyon yaptı. Ancak Rus askerlerinin Afrin'deki mevzilerinden çok geri çekilmedikleri için, TSK operasyonunun Türkiye-Suriye hudut bölgesiyle sınırlı kalması bekleniyor.
Harekatın başlamasının ardından ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeyi Rus RİA Novosti ajansı son dakika bilgisi olarak geçti.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada “ABD, İran ve Rusya Büyükelçilikleri misyon şefleri (büyükelçi ve maslahatgüzarları) Bakanlığa çağrılarak, Afrin bağlamındaki son gelişmeler hakkında bilgilendirildi” denildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson’la görüştü.

Rusya, birliklerinin koordinatlarını bildirdi
Askeri kaynaklara göre, Moskova'da yapılan görüşmelerde Rus yetkililer Türkiye'ye, Afrin'deki Rus birliklerinin koordinatlarını verdi.
Koordinatlar üzerinde Türk ve Rus askeri yetkilileri çalıştı. Bu çalışmadan sonra Türk jetlerinin operasyonu başladı.

Erdoğan: Afrin’i Münbiç takip edecek
TSK tarafından PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek amacıyla Suriye’nin kuzeyinde yer alan Afrin bölgesinde “Zeytin Dalı Harekatı” başladı. Kütahya’da AKP 6. Olağan İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek” dedi.

Afrin Harekatı’na ilk tepki Rusya’dan geldi
Rusya, BM'de TSK'nın başlattığı Afrin harekatına son vermesini talep edecek. Rus senatör Klintseviç, Rusya’nın Suriye’yle diplomatik işbirliği yapacağını ve Birleşmiş Milletler’de (BM) Türkiye’nin Afrin’de başlattığı operasyonu sonlandırmasını talep edeceğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından da Türkiye´nin Afrin operasyonuna ilişkin yapılan açıklamada, "Moskova bu bilgiler konusunda çok endişeli. Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz" denildi.

Bozdağ: Uluslararası hukuka uygun
Afrin’deki terör koridoruna karşı başlatılan Zeytin dalı harekatına ilişkin Hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ Afrin’e yönelik harekatın uluslararası hukuka uygun ve meşru olduğunu açıkladı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Türk Silahlı Kuvvetleri, sınır güvenliğini sağlamak; teröristlerin sınırdan sızmasını önlemek; bölgede terör koridoru oluşturulmasını engellemek; bölgeyi DEAŞ,PKK,PYD ve YPG terör örgütleri ve teröristlerinden temizleyerek bölgeyi terörden arındırmak; bölgede huzur, barış, güven ve barış ortamını yeniden tesis etmek; bölge halkının can/mal emniyetini sağlamak; bölge halkı üzerindeki baskı, tehdit ve korkuyu kaldırmak; bölgedeki mazlum/mağdur Türkmen, Kürt ve Arap kardeşlerimizi terör örgütlerinin zulmünden kurtarmak için Zeytin Dalı Harekatı’nı başlatmıştır.
Zeytin Dalı Harekatı, uluslarası hukuk, BMGK terörle mücadeleye yönelik 1624(2005), 2170(2014) ve 2178(2014) kararları ile Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51’inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde başlatılmış, meşru ve uluslararası hukuka uygun bir harekattır.
Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine saygı ile bu harekatı başlatmış; harekat süresince de bu temel ilkelere riayet edecek ve harekatın hedeflerine başarıyla ulaşmasını müteakip bölgeden ayrılacaktır.

“Suriye’ye karşı değil…”
Türkiye’nin başlattığı bu harekat; Suriye Devletine, Suriye halkına, Suriye’nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine, bölgede yaşayan Türkmen, Kürt ve Arap kardeşlerimize karşı bir harekat değil DEAŞ, PKK, PYD ve YPG terör örgütlerine karışı başlatılmış bir harekattır.
Bölgede yaşayan Türkmenler, Kürtler ve Araplar bizim kardeşimizdir, komşumuzdur. Suriye halkı, bölgede yaşayan Türkmen, Kürt ve Araplar ile Türk halkı, aynı dinin mensubudur; aynı Peygamberin ümmetidir; aynı tarihin/kültürün mirasçısıdır ve aynı medeniyetin evlatlarıdır.
Kimse Türk halkı ve Türkiye ile bölgede yaşayan Türkmen, Kürt ve Araplar arasındaki kardeşlik ve komşuluk hukukunu yok edemeyecektir; aramıza fitne/fesat sokamayacaktır; bizi birbirimize düşman edemeyecektir; tarih, kültür, medeniyet, din ve ümmet birliğimizi bozamayacaktır.
Harekatın planlanmasında ve icrasındaki tek hedef, terör örgütleri ve teröristler ile bunlara ait sığınak, barınak, mevzii, silah, araç ve gereçlerdir. Siviller asla hedef değildir. Siviller zarar görmesin diye her tür planlama yapılmış ve gerekli her tedbir alınmıştır.
Yüce Rabbim, milletimizin, ordumuzun ve yurdumuzun muhafızı, yar/yardımcısı olsun. Yüce Rabbim, ordumuzu muzaffer kılsın. Yüce Rabbim, kararlarımızı, adımlarımızı ve uygulamalarımızı doğru/isabetli kılsın. Yüce Rabbim, düşmanın hile ve tuzaklarından askerimizi/Mehmetçiğimizi korusun.”

Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirdi
Başbakan Binali Yıldırım, Almanya’da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Türkiye saati ile 16.50 ’de telefon ile arayarak Afrin’e düzenlenen "Zeytin Dalı" Harekatına ilişkin telefonla bilgi verdi.

108 hedef imha edildi
TSK tarafından Afrin'deki harekata ilişkin yapılan yazılı açıklamada,  "Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir" denildi. 
TSK tarafından Afrin'deki harekata ilişkin yapılan yazılı açıklama şu şekilde: "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren başlatılan 'Zeytin Dalı Harekâtı' planlandığı şekilde devam etmektedir. Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.
Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2018, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474