banner564

Normal takvime geçilmeli

Aşırı sıcaklarda oruç tutmanın ve Hacca gitmenin zorluklarına dikkat çeken Besim Tibuk, Ay Takvimi’nin değişmesini önerdi

Normal takvime geçilmeli
banner598
Teoman TURAN
Liberal Demokrat Parti Onursal Başkanı, işadamı Besim Tibuk, Müslüman dünyasının tartışması gereken önemli bir konuyu gündeme getirerek Ay Takvimi’nin değişmesini ve normal takvime geçilmesini önerdi.
   “Dinimiz insanlara eziyet etmek için değildir” diyen Tibuk, takvim konusunun Kuran’da yer almadığını savunarak, aşırı sıcak aylarda oruç tutmanın ve Hacca gitmenin zorluklarına dikkat çekti.
   Konunun tartışılması açısından, Besim Tibuk’un, Diyalog TV’de yayımlanan ‘Son Durum’ programındaki açıklamalarını aynen aktarıyoruz:

“30-40 yıldır kafamı kurcalayan bir konu…”
“İlk defa kamuoyuna fikirlerimi söylüyorum. Çünkü 30-40 senedir kafamı kurcalayan bir şey var. Müslümanlar Ay takvimini kullanıyor. Ay Takvimi Sümerlilerin buldukları bir takvim. Bunun yanlış olduğu anlaşıldı. Hz. Muhammed zamanında o takvim kullanılıyormuş, ondan önce M.Ö birinci yüzyılda şimdiki takvim ortaya konuyor.  Hangisi doğru?  Tabi ki şimdiki takvim doğru. Ay takvimi doğru değil. Ne demek her ay 10 gün evvel gelecek. Mevsimler şaşacak, fırtınalar şaşacak. Mesela deniz takviminde kocakarı fırtınası var, o 10 gün şaşıyor.  Gerçek şu ki güneşin dönmesi ile olan bir mesele bu. Dünyanın güneşin etrafında dönmesi, güneşin her gün batıp çıkması ile olan bir şey. Ay ile olması yanlış bir şey. Bu eski takvimi uyguluyorlar. Ne oluyor eski takvimi uyguladıklarında.  

Dinimiz insanlara eziyet etmek için değil
    Müslümanlık kolaylık rejimi... Dinimiz insanlara eziyet etmek için değil. Bugün mesela uzun bir günde oruç tutmak sağlıklı değil. Bakmayın birçok doktor oruç sağlıklıdır diyor. Vücudun pek çok şeye ihtiyacı var. Bu dönen takvim dolayısıyla Ramazan ayı ve haç mevsimi bazen yazın ortasına rastlıyor. Bu sene haç mevsimi Eylül’ün başı. Eylülün başı çok sıcak olur Mekke. Bundan sonra her sene 10 gün daha erken geleceği için üç sene Ağustos, üç sene Temmuz, üç sene Haziran olacak. Demek ki önümüzdeki 10 sene Müslüman dünyası çok sıcak günlerde ibadet yapmak zorunda kalacak.

Takvim konusu Kur’an’da yok
    Takvim konusu Kuran’da yok. Kuran demiyor illa bu takvimi uygulayacaksın diye. Çünkü o zaman ay vardı onu söylüyordu. Ama sen oturabilirsin ve diyebilirsin ki, normal takvime geçiyorum. Örneğin, Ramazan’ı Aralık ayına alıyorum denilebilir. Çünkü Aralık ayında günler kısa. Daha kolay oruç tutulur. Mühim olan Allah ile yakınlaşmak, mühim olan iyi bir Müslüman olmak değil mi? O zaman Mart 15’e geliyor Hac.. Veya hac mevsimi Şubat 15’alınır. O zaman da Ramazan’ı Kasım ayına çekersin. Bu tartışılabilir. Ama hiç olmazsa bu takvim düzelebilir. Ben bunları bir öneri olarak ve tartışılması için söylüyorum. Yazık bu insanlara.. Yani Müslüman dünyası, Mekke’de sıcaklarda perişan olacak. Bir sürü insan ölecek sıcakta. Bu konu tartışılmalı…

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2017, 10:47
YORUM EKLE
YORUMLAR
mustafa siyami karaman
mustafa siyami karaman - 7 yıl Önce

uştad dogru soykluyor..herşeyiyle gerici ve anlamsiz bir yobanizm tüten 2017 islamizmi yeni kusaklara pek de çekici gelmiyor artik. islamiyetin yeniden günun kosullarina gore revizyonu gerek

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473