banner564

Devletin alacağı 1 milyar

Hükümet, vergi cezalarına af getiren bir karar alırken, Diyalog’a konuşan daire müdürü Kalkanlı, maliyenin tahsil edemediği vergi miktarının çok büyük olduğuna dikkat çekti

Devletin alacağı  1 milyar
banner598
Teoman TURAN
Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında kanun gücünde kararname ile vergi borçlarına uygulanan cezaların büyük ölçüde bağışlanmasına ilişkin bir karar alındı. Konuyla ilgili olarak Diyalog’un sorularını yanıtlayan Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı, devletin tahsil edemediği miktarın bir milyar TL’den fazla olduğunu söyledi. 
Devletin vergileri toplayabilmesi için özel sektör gibi çalışması gerektiğine dikkat çeken Kalkanlı, “Özel sektör zihniyetiyle çalışmamız lazım. Telefon borcunu ödemediğiniz zaman bir iki ay sonra hattınız kesiliyor. Vergide de bu tür yöntemleri bizim öne çıkarmamız lazım” dedi.
Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı, Bakanlar Kurulu’nun dün almış olduğu vergi borçlarına uygulanan cezalara getirilen aflarla ilgili Diyalog muhabirine açıklamalarda bulundu. Vergi borçlarına uygulanan cezalara getirilen affı, “İndirimli tahsilat” şeklinde nitelendiren Kalkanlı, tahsil edilemeye vergi miktarının çok büyük olduğuna dikkati çekti. 
“Çok geç kalan miktarlar var. Devletin alacakları çok büyük” diyen Özdemir Kalkanlı, bu rakamların ne kadar gerçek olup olmadığının bilinmediğini ifade etti. Özdemir Kalkanlı şöyle dedi:
 
“İndirimli tahsilat diyelim”
“İndirimli tahsilat diyelim. Tahsil edilemeyen vergi miktarı çok büyük miktarlar. Çok geç kalan miktarlar var. Devletin alacakları çok büyük. On binlerce kişiyi kapsıyor. Bir milyar TL’den fazla alacağımız var. Bu rakamların tümü ne kadar gerçektir bilmiyoruz. Vergi sisteminde şu var: Beyanname vermeyenlere reesen uygulanıyor. Bununla birlikte ceza uygulamasına gidiliyor. Ancak bunun kesinleşmesi için tebliği gerekiyor. Tebliğ edilmeden kesinlik kazanmıyor. Tebliğ edilen vergiye sonuçta itiraz gelebiliyor. İtirazdan sonra çözümüne gidilebiliyor. 

“Kimlerin tebliğ ettiğini bilemiyoruz”
Tebliğ aşamasında bizim sıkıntımız son iki üç yılda aştık ama geçmişte kimlerin tebliğ edip kimlerin tebliğ etmediği bilemiyoruz. Böyle bir mekanizma yok. Şu anda tespit ediyoruz. Edilmese bile postaya sorduğumuz anca cevabını alabiliyoruz. Ama özellikle 1990’lı yıllardan kalan vergi miktarları var. 2000’li yıllardan kalan vergiler var. Hatta öncesinden var. Bunlarda tebliğin yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Ekranda duruyor. Her ay da bunun üzerine gecikme zammı biniyor. 

“Kesinlikle indirim yok”
Milyarı aşan rakamlar var. Bunların tümü affedilmiyor. Kesinlikle indirim yok. Cezalardan üzerine binen gecikme zamlarından indirime gidiliyor ödeme süresine göre. Eğer vatandaş bize müracaat ederse biz bu aşamada tebliğ edilip edilmediğini de bilmiyoruz ama müracaatta kesinleşiyor. Vatandaş bundan haberim yoktur diyebilir. Dolayısıyla bu da değerlendirilecek. Esas büyük af gecikme zammında olacak. 

“Peşin ödemelerde yüzde 98’i bağışlanacak”
Eğer ki peşin ödeyecekse gecikme zammının yüzde 98’i bağışlanacak. Eğer 12 ay taksit isterse yüzde 85’i, 24 ay taksit isterse yüzde 75’i, 36 ay taksit isterse yüze 65’i gecikme zammı bağışlanacak. 

“Ceza da bağışlanacak”
Buna ceza da uygulandıysa bu ceza da tümden bağışlanacak. Bu aşamada geçmişi temizlemeye çalışacağız. Vergisi zamanında ödeyenler tepki göstermede haklıdır. Geçmişte Gelir Vergisi Yasamızda hem katma değer ve kurumlar vergisi yasamızda kurallar koymuştuk. Bu ek kurallara göre beyannamesini zamanında veren ve vergisini gününde ödeyen herkese eğer vergiler 36 aylıksa 36 ay sonunda, yıllık ise 3 yılın sonunda bundan sonra ödeyeceği vergide bir indirim getirdik. Bu da yürürlüğe girecek. 

“Vergisini zamanında ödeyene yüzde 5 indirim”
36 ay kira beyannamelerinde veya KDV beyannamelerinde 36 ay 2018’in başlarında doluyor. Yıllık beyannameler de 2018’de doluyor. Burada beyannamesini zamanında veren vergisini zamanında ödeyen de ödeyeceği her vergiden yüzde 5 indirim alacak. Bu sürekli olacak, bir defaya mahsus da değil. 

“Bir milyarı aşkın bir vergi alacağımız var”
Bir milyarı aşkın bir rakam toplam vergi alacağımız var. Bunun hepsi tahsil edilemez. Biliyorsunuz bu ilk af değil. Bu daha önce çıkarılmış daha kapsamlı aflar da olmuştur indirimli tahsilatlar da olmuştur. Burada amaçladığımız, geçmiş aflarda bilanço affı vardı. Bilançolara dahil edilmeyen ekonomik kıymetlerin dahil edilmesi vardı. Farklı aflar vardı. Bir sürü kurallar vardı. Biz zaman içerisinde gördük ki özellikle müracaat bu kesinleşmiş dediğimiz ama gerçekte tümünün kesin belli olmayan sistemimizden dolayı belli olmayan rakamlardı. 

Bu af 2017’yi kapsamıyor
Biz bu tasarıyı yaparken geçmiş tasarının kapsamış olduğu dönemleri dikkate aldık. Yeni bir şey eklemedik. 2017’yi kapsamıyor bu. 31 Aralık 2014 tarihine kadar olan kamu alacaklarını ve 31 Aralık 2014 tarihine kadar olan vergi dönemlerini kapsıyor.  
Amacımız burada geçmişi temizlemek. Yoksa yeni bir vergi vermiş ise vatandaş bunlar zaten güncel rakamlardır. Bunların hesabı da evrakı da ortadadır. 1990’dan kalan bir evrakını istersek vatandaştan evrakını da sunamaz. 27 yıl sonra.
  
“On bine yakın kişinin müracaat edeceğini düşünüyorum”
Bu af Binlerce kişiyi kapsıyor. Takribi en azından on bine yakın kişinin müracaat edeceğini düşünüyorum. Bunların içerisinde vefat etmiş hiçbir malı olmayan hiç tahsil edilemeyecek vergiler de var.

“Özel sektör zihniyetiyle çalışmamız lazım”
Bunların içerisinde devletin geçmişte özel sektör zihniyetiyle çalışmamız lazım. Bir telefon borcunu ödemediğiniz zaman bir iki ay sonra telefonunuz kesiliyor. Vergide de bu yöntemleri bizim öne çıkarmamız lazım. Ama bunun için bizim şu anda kullandığımız bilgisayar programı 1990’lı yılların programı. Çok eski. Dünya terketti bunu. Raporlama sistemleri çok zayıf. Biz bununla ilgili bütün elektronik alt yapımızı server odamızı hatlarımızı hatta bilgisayarlarımızı yeniledik ve açılışını geçen yapmıştık. Yazılım programımızı da yeniledik. Ekim ayında gibi yeni yazılım programımızı devreye koyacağız ve bu yeni yazılım programıyla elektronik beyan, elektronik ödeme sistemlerini de Ocak ayı itibarıyla devreye koyacağız. Ama bu yeni yazılımla birlikte çok daha etkin bir takip yapabileceğiz. Bir dahaki sefere de af olmayacağını ümit ediyorum.” 

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2017, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474