banner564

Çöl hayatı

Türkiye’den günde 200 bin ton su geldiiği halde Altınova köylülerine 8 günde sadece 1,5 ton su veriliyor

Çöl hayatı
banner598
Hakan YILDIRIM
   Altınova, İskele ilçesine bağlı 250 nüfuslu bir köyümüz... Burada yaşayan insanlar, diğer tüm vatandaşlar gibi yıllardan beri dört gözle Türkiye’den suyun gelmesini bekliyor... Sonunda Anamur suyu Kıbrıs’a ulaştı... Günde 200 bin ton su Geçitköy barajına akıtılıyor... 
   Ancak; Altınova köylüleri hala Anamur suyuna kavuşmadı.Diyalog’a konuşan köy muhtarı Erbil Kara, 8 günde sadece 1,5 ton su alabildiklerini söylerken, günlük ihtiyaçları karşılamayaz duruma geldiklerini ve insanların çöl hayatına mahkum edildiğini belirtiyor.
Altınova Muhtarı Erbil Kara en büyük sorunlarının su olduğunu söyledi ve isyan etti. “8 günde bir su alıyoruz” diyen muhtar, taşıma su ile değirmen dönmez diyerek kalıcı bir yatırım talep ediyor.
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da belediyenin imkanlarıyla Altınova köyüne hat çekilmesinin imkansız olduğunu ifade ederek topu merkezi hükümete attı.

“Su sıkıntısı üst seviyede”
Altınova Muhtarı Erbil Kara en büyük sorunlarının su olduğunu söyledi ve şunları aktardı, “Köyün en büyük sorunu su. Su sorununu yıllarca çekiyoruz. Şu an bile 8 günde bir geliyor su, o da 1 ton 1,5 ton akıyor, yetersiz. Yazın bir aile düşünün, bu su ne kadar dayanacak. Suyu kuyulardan alıyoruz. Türkiye’den gelen su ülkemizin her yerine gidecek dedi ama biz hala bir proje göremiyoruz. Olursa çok iyi olur, yoksa başka türlü işimiz zor. Su hattı bile çekilmedi. 6 km ötemizdeki Sınırüstü köyüne verildi, bize verilmedi. Belediye şu an olayın dışında. Belediye ile görüştük, Belediye köye boru hattı çekilmesi projesinin gözükmediğini söyledi.” 

“Yollar ölüm saçıyor”
Muhtar Erbil Kara aynı zamanda yollardan da şikayetçi. Yolların ölüm  saçtığını ifade eden Kara, “Yollarımız çok bozuk, ilgilenmiyorlar. Tehlikeli yerler var. Yollarda bariyer yok, yol çizgileri yok. Tabela yok. İlgililer gelip köyü bulsunlar. Bozuk yollar için görüştük. Ses çıkmadı. Ölümlü trafik kazaları meydana geldi. 4 yıl önce Büyükelçi Halil İbrahim Akça geldi. Yolları ona gösterdik. Yollar toprak. Çınarlı yolu 6 km ama toprak olduğu için gidilmiyor ve yolu uzatmak kalıyoruz, 22 km oluyor yol. Aynı şekilde de Topçuköy’de öyle. Büyükelçi proje getirin dedi ama Ulaştırma Bakanlığı bir adım atmadı” şeklinde konuştu.

Köylü ne dedi?

Yener Ertunalılar: En büyük sorun yol ve su. Bunlar hep lüzumlu. Yollar ile ilgili 4 sene önce söz aldık ama proje çıkmadı. Bir projenin çıkması bu kadar zor mu? Yolların bir an önce tamir edilmesini istiyoruz.

Durmuş Mehmet: Artık bu sorunu çözmeleri gerekiyor. Biz ne desek sözüm geçmiyor. Muhtarlara sarıldık. Belki bize yardımcı olurlar. Su ve yol konusunda bize yardımcı olunması gerekiyor.

Osman Ertunalılar: Kuraklık var. Devletten yardım yok. Hayvancıların teşviği var, yarısını verdi yarısı duruyor. Su sıkıntısı var. Herkes bu sıkıntıdan müzdarip.

Hüseyin Beyaz: Su sıkıntısı yaşıyoruz. Suyun yanında yol problemimiz var. Mandıralarda elektrik yok. Kuraklık yaşadık, hayvancının beli büküldü. Hayvancıya destek yok. 

Sadıkoğlu: Elimizden gelen yapacağı, ama… 
Köylülerin şikayetlerini dinledikten sonra Diyalog Ekibi İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nu ziyaret etti, köylülerin yaşadığı sıkıntıyı Başkan’a aktardı. 
Sadıkoğlu, “2008 yılında İskelemize bağlanan köylerimizde alt yapı eksiklikleri meydana geldi. Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Altınova da bunlardan biri. Çekilecek olan hattın Sınırüstü köyünden Altınovaya gelmesi lazım. Şu an için kendi öz kaynaklarımızla hattı çekmemiz olanaksız. Geçiş döneminde kaynak bulanamadığı taktirde sıkıntılı ama biz elimizden geleni yapmaya çalışacağız” dedi. 

“Bir yerine beş tanker gönderiyoruz”
Gelen suyun adil bir şekilde dağılması gerektiğine dikkat çeken Sadıkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Geçiş döneminde Altınova köyümüze tankerlerle su taşıyacağız. Önceden günde bir tanker giderdi ama su ulaşan yer çoğaldığı için günde 5 tanker gönderebiliyoruz artık. Bu sıkıntıyı da bu şekilde çözmeye çalışıyoruz.  Altınovalı vatandaşlarımızın 8 günde bir su aldığı iddiası var. Böyle bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Ama böyle bir durum varsa, belki sayaçla ilgili sıkıntı vardır, bir sorun olursa Belediyemize ulaşsınlar, su işlerindeki arkadaşlarımız sorunu giderebilir.”  

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2016, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473