banner564

Atun: Gelecek

Rum Yönetimi, Türkiye’den, Kuzey Kıbrıs’a elektrik getirilmesini engellemek için yoğun bir diplomatik savaş başlattı

Atun: Gelecek
banner598
Raif DOĞRU
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’den, Kuzey Kıbrıs’a deniz altından kablo ile elektrik nakledilmesini engellemek amacıyla Enerji Düzenleme Otoriteleri İşbirliği Örgütü (ACER) ve Elektrik Nakil Operatörleri Örgütü (ENTSO-E) nezdinde girişimler başlattı.
   Türkiye’nin yönetici şirketi TEAŞ’ın bu örgütlerle işbirliği yaptığına dikkat çeken Rum Yönetimi,  Türkiye’nin bu şebekeye üçüncü bir tarafı, KKTC’yi eklemesinin, ilgili AB yönergelerine göre yasadışı olduğunu savunuyor ve engellenmesini talep ediyor.
   Diyalog’a konuşan KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise, Türkiye’nin, KKTC’ye elektrik getirilmesi konusunda kararlı olduğunu söyledi. Projenin yakın bir süreçte uygulamaya konulacağını belirten Atun, tamamlanma sürecinin ise 30 ay olacağını ifade etti.
   Atun “Rum Yönetimi ENTSO aracılığıyla bu projeyi engeleyebilir mi?” sorusunu yanıtlarken, Türkiye’nin enerji konusunda çok büyük bir ülke olduğunu belirterek, gerekli incelemeleri yaptığına dikkat çekti. Atun, Türk hükümeti yetkililerinin önümüzdeki günerde bu konuda ayrıntılı açıklama yapacağını belirtti.
   Türkiye-KKTC elektrik projesinin devreye girmesi sonrasında elektrik fiyatlarının ucuzlayacağını, çevre kirliliğinin sona ereceğini belirten Atun, Rumların tepkisine anlam veremediğini söyledi. Atun “bize gelecek olan elektriğin ihtiyaç fazlasını Rumlara da verebiliriz”dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2017, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474