banner564

8 parti 400 aday

YDP kesinlikle DP ile ittifak yapmayacağını açıkladı, TKP ile ittifak kararı alan BKP Başkanı İzcan ise bugünkü kurultayda üyelerden destek isteyecek

8 parti 400 aday
banner598
Pelin YÜKSELAY
   Kuzey Kıbrıs’ın gündemine yerleşen erken seçimle ilgili parti çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Köy köy dolaşmaya başlayan parti temsilcileri, halka broşür, gazete ve kitapçık dağıtarak ‘daha iyi yönetim’ iddiasıyla destek istiyor.
   Bu arada bazı partilerin seçimlerde ittifak yapacaklarına ilişkin iddialar ortaya atılırken, Diyalog’a konuşan Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu, MYK kararını anımsatarak DP ile ittifak yapılmayacağını söyledi. Zaroğlu “kesinlikle herhangi bir parti ile ittifak yok. Biz halk ile ittifak yapacağız” dedi.
   TKP Yeni Güçler ile ittifak çalışması yürüten ve dün parti meclisinden 12 kişinin istifasıyla karşılaşan BKP lideri İzzet İzcan’ın son umudu bugünkü kutultaya kaldı. Üyelerin destek vermesi halinde İzcan, TKP ile ittifak yapacak.
    Şimdiki durumda 8 partinin seçim yarışına katılması kesinleşirken, BKP’nin, TKP ile ittifak yapmaması ve seçime tek başına girmesi halinde parti sayısı 9’a çıkacak ve oy pusulası yetersiz kalacağı için, seçmenlere sendık başında kitapçık verilecek. Seçmenler, 8’den fazla partinin yanı sıra bağımsız adayları bu kitapçığa bakarak seçmeye çalışacak ve bu durum da hem oy kullanma süresinin, hem de, sonuçların da uzamasına yol açacak.
   Diyalog muhabiri, UBP haricindeki tüm partilerin genel başkanlarına veya genel sekreterlerine ulaşarak görüşlerini aldı. UBP’den ise parti genel sekreterine de ulaşılamaması nedeniyle, Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar’ın görüşlerine başvuruldu. 


Parti yetkilileri ne dedi?
Afet Özcafer (DP Genel Sekreteri): 
“Çalışmalarımız sürüyor, herhangi bir isim belirlemiş değiliz. Arkadaşlarımız değerlendirecekler. Başvurularını yapacaklar, henüz resmen başvuru yok onu da dile getireyim. Ona göre şekillenecektir.” 
Ersin Tatar UBP Milletvekili): Ulusal Birlik Partisi seçime hazırdır. Tüm örgütler, ilçeler harıl harıl çalışmalarına devam ediyor, parti olarak hiçbir sıkıntımız yok. Adaylıklar konusunda da yoğun talep var. İnsanlar partimizin nabzını yokluyor, aday olmak için can atıyor... Aday çok yani... Önümüzdeki günlerde seçim tarihinin netleşmesiyle birlikte kesin kararlar verilecektir.
Erdoğan Sorakın (CTP Genel Sekreteri): 
“Seçim süreci bir şekilde başlamış oldu, 7 Ocak gibi görünüyor seçim tarihi. Biz öncelikle seçim örgütlenmesi konusunda zaten çok önceden başladığımız çalışmaları hızlandırıyoruz. Adaylıklar bizde resmi takvime göre belirlenir. Bizim tüzüğümüzün belli başlı kısımları var, adayların belirlenme yöntemi tüzük ön görülerimize uygun olarak yapılır. Bölgelerdeki adaylar o bölge ile ilgili üyelerin katıldığı kongreler tarafından belirlenir. O yüzden seçim takvimini bekleyeceğiz. Takvim belirlendiğinde ilçe kongrelerimizi toplayıp, adaylarımızı da bu şekilde belirleyeceğiz.”
Cemal Özyiğit (TDP Başkanı): 
“Meclis Komitesi’nde seçim ve halk oylaması yasası bitirildi, oy birliği ile geçti. Pazartesi Meclis gündemine gelecek ve o gün muhtemelen 7 Ocak seçim tarihi de görüşülecek. Artık bir sürece girildi, tabi Meclis nasıl bir oylama yapar bilmiyorum ama Ocak ayı içerisinde bu seçim olacak. TDP öteden beridir seçime hazırdır, bunu defalarca söyledik. Bu süreçte örgütlenme çalışmalarını artırdık, halka bütünleşmek için ziyaretlerimizi çoğalttık. Halkın beklentilerini yerinde gözlemleyip, onlara yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık. Yine TDP’nin Aralık ayı içerisinde 6. Olağan Kurultayı vardı. Merkez Yönetim Kurulu’nda bu konuyu değerlendirdik. Seçim tarihi kesinleştiği takdirde, kurultay sürecini seçimlerden sonraya erteleme kararı aldık. Bu süreçte parti programına yönelik de bir çalıştay yapmayı planlıyorduk. Bu çalıştayı da ekibimizi toplayıp seçim manifestosu çalışması olarak yapmaya karar verdik. Aday belirleme süreci için de temaslarımıza başladık. Özellikle adayımız olmasını istediğimiz kişilerle görüşmelerimiz sürüyor. Bunun yanında adaylık başvurusu için ilanlar vereceğiz. İlanlarımız kamuoyuna da açık olacak. Partimiz çatısı altında halka hizmetini sunmak isteyen herkesi kabul ederek görüşeceğiz ve adaylarımızı belirleyeceğiz.”
Tolga Atakan (Halkın Partisi Genel Sekreteri): 
“Adaylıklarla ilgili çalışmamız uzun zamandır var ancak henüz adaylık müracaatı kabul etmiyoruz. Seçim tarihi Pazartesi günü sanıyorum, Meclis Genel Kurulu’nda kesinleşecek, tarihin kesinleşmesinin ardından adaylara yönelik çalışmalar da netleşecek. Bölgesel çalışmalarımız bir yılı aşkın süredir devam ediyor, erken seçimi de ilk dillendiren ve isteyen partiydik. Bu kapsamda saha çalışmalarımızı da artırarak sürdürüyoruz.“
Tözün Tunalı (TKP Yeni Güçler Başkan Yardımcısı ):
“ Dün merkez Yürütme kurulu ve ilçe başkanları ile toplantı gerçekleştirdik. Seçimle ilgili startı verdik. Öncelikle aday adaylarının belirlenmesi için bölge başkanları bir çalışma başlatacak, orada bir ön eleme yapıldıktan sonra kimlerin aday olacağına parti meclisi karar verecek. Tespitlerimize göre 50 aday adayı var. Bunların içerisinden eleme yapıp, 50 adayı çıkaracağız. TKP Yeni Güçler 11 aylık bir parti olmasına rağmen çok büyüdü. Şu anda neredeyse tüm partilerin korkulu rüyası durumundayız. Hükümetin bir ortağının da biz olacağımıza eminim. BKP ile de ittifak yapmamız gündemde. Bu noktada daha da büyüyerek, oy oranımızı daha da artıracağız. Seçimlerde ikinci parti çıkarsak şimdiden söylüyorum, kimse şaşırmasın!
İzzet İzcan (BKP Genel Başkanı):
“Birleşik Kıbrıs Partisi 22 Ekim Pazar günü seçimleri değerlendirmek üzere kurultayını olağanüstü toplanıyor. Bu kurultayda seçimlerde TKP-Yeni Güçler ve bir takım sendika, sivil toplum örgütleri ile ittifak yapıp-yapmama kararını oylayacağız. Parti yürütmesinin görüşü en geniş ittifak halinde çözüme ve barışa inananların birlikte hareket etmesidir. Bunun için geçmişte yoğun çaba harcadık. Pazar günkü kurultayda bu konular karara bağlanacaktır. Biz seçimlerin önemli bir mücadele aracı olduğuna inanıyoruz. Başta Parlamento olmak üzere her platformda BKP’nin yapacağı işler, söyleyeceği sözler vardır. Bir şekilde bu platformları kullanacağız ve seçimlerden güçlü çıkmak için var gücümüzle çalışacağız.” 
Bertan Zaroğlu (YDP Genel Sekreteri): 
“Yeniden Doğuş Partisi, 7 Ocak erken seçim tarihini duyduğu gün Merkez Yönetim Kurulu’nu acilen ‘seçim’ gündemi ile topladı. Bu MYK’da bir takım kararlar alındı, alınan kararlar da kamuoyu ile paylaşıldı. Tüm bölgelerde beşer kişilik seçim kurulu ekipleri belirlendi. Seçim Komitesi başkanlığını da ben yürütüyorum.  Pazartesi itibariyle adaylık müracaatlarını da almaya başladık. Aday adayları, genel sekreterliğe gelerek, müracaatlarını yapıyorlar. Bu haftadan itibaren gerekli ilanlarımızı da vereceğiz ve aday adaylarımızı artık halkımızla da tanıştıracağız. Tüm bunlar yanında köy gezilerimiz de sürüyor. Adanın dört bir yanında tamı tamına 9 aydır hiç durmadan geniş katılımlı bilgilendirici toplantılar düzenliyor, halka bir araya geliyoruz. Ada genelinde bu kadar kısa sürede, bu kadar çok çalışan tek partiyiz ve seçime hazırız. Ben diğer siyasi partilerin erken seçime biraz hazırlıksız yakalandıklarını düşünüyorum ancak YDP, asla böyle değil. Şu an 40’a yakın aday başvurumuz var. Bu sayı katlanarak artacaktır diye düşünüyorum. YDP 50 adayı ile seçime güçlü bir kadro ile girecek. MYK kararımız çerçevesinde herhangi bir parti ile de ittifak yapılmayacak. Bu konuda kararımız kesindir ve değiştirilemez. DP ile ittifak iddiaları da kesinlikle yalandır.” 
Alpay Durduran (YKP Dış İlişkiler Sekreteri): 
“Bizim için seçim mühim değil, erken seçim olması da önemli değil. Tarih kesin belli olsun, seçime gireceksek hazırlanmamız için bir ay süre yeter. 50 aday çıkarıp çıkarmayacağımız, solda bir birlik oluşumu çağrısı yapıp yapmayacağımız ya da olası bir böylesi oluşuma destek verip vermeyeceğimiz de belli değil. Dediğim gibi daha çok erken ve bizim acelemiz yok.”
Buray Büsküvütçü (Milliyetçi Demokrasi Partisi Başkanı):
“MDP’de adayları parti tabanımız belirler. Bu kapsamda ilçe teşkilatlarında tahammül yoklamaları yapılmaya başlandı, kimlerin aday olarak gösterilmesinin istendiği konusunda gerekli çalışmalar yapılıyor. Buna ek olarak partimiz çatısı altında aday olmak isteyen vatandaşlarımızın başvurularını da almaya başladık. Parti tabanımız, seçim tarihi netleştikten sonra bunu belirleyecektir.”

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2017, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474