banner564

Türkiye’yi suçladı

Hristodulidis; çözüm konusunda yeni girişimler öncesinde ‘uygun koşulların’ yaratılmasını istedi

Türkiye’yi suçladı
banner598
 Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “tarafların anlaşması durumunda, iyi niyet misyonuna devam etmeyi arzuladığı” şeklindeki açıklamasına yanıt verdi.
   Alithia gazetesinin “Uygun Hazırlık Yapılması Önemli- Lefkoşa’nın Guterres’in Açıklamasına Tepkisi” başlıklı haberine göre Hristodulidis, Guterres’in açıklamasına yanıtında “önemli olan şeyin, Kıbrıs sorununda olumlu bir sonuca nasıl ulaşacakları olduğunu ve bunun için olasılıklar var olması amacıyla, çözüme ilişkin son çabayı başarısızlığa uğratan sebeplerin ortadan kaldırılması için, uygun bir hazırlık yapılması gerektiğini” savundu.
   Hristodulidis, Rum Haber Ajansı KİPE’ye yaptığı açıklamada “başarısızlığa yol açan şeyin, Türkiye’nin hiçbir durumda kabul edilemeyecek olan tezlerde ısrar etmesinden başka bir şey olmadığını” iddia etti, buna paralel olarak “Başkan Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yaklaşımının ve çabayı sürdürme konusunda hazır olma durumunun ise bilinen bir durum olduğunu” ileri sürdü.
   Bunun, Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda konuşma yapmak için gideceği New York’ta, 22 Eylül’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştireceği görüşmede ortaya koyacağı tez olduğunu da yazan gazete, Anastasiadis’in, New York ziyareti öncesinde bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile bir araya geleceğini de belirtti.
   Guterres’in Anastasiadis’le New York’ta görüşmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla da bir araya geleceğini anımsatan gazete, Guterres’in bu görüşmelerden ve tarafların tezlerini dinlemesinin akabinde ise, raporunu BM Güvenlik Konseyine sunacağını kaydetti.

AKEL iyi niyet istedi

   Konuyla ilgili bir açıklama yapan AKEL partisi,  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “adaylığına hizmet eden açıklamalar için güç sarf etmek yerine, müzakerelerin devam etmesi için inisiyatifler üstlenmesi ve seçim hesaplarını bir kenara bırakmasını” istedi.
   DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise, İngiliz Yüksek Komiseri Matthew Kidd ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Rum kesiminin müzakere masasına geri dönme konusunda hazır olduğunun bilinen bir şey olduğunu, “geriye ise, diğer tarafın BM parametreleri ile Guterres çerçevesi içerisinde kalıp kalmaycağını görmenin kaldığını” öne sürdü.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2017, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474