banner564

KKTC kuşatma altında

Güney Kıbrıs ve Yunanistan; Mısır, İsrail ve Lübnan’dan sonra Ürdün ile ‘Stratejik Ortaklık Anlaşması’ imzaladı

KKTC kuşatma altında
banner598
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Kıbrıs’ın çevresindeki ülkelerle ‘Stratejik Ortaklık’ anlaşmalarına en sonunda Ürdün’ü de ekledi. Ürdün Kralı Abdullah, dün Rum ve Yunan liderleriyle biraraya gelerek, ilişkilerin ileri götürülmesini öngören anlaşmalara imza attı.
Güney Kıbrıs-Ürdün-Yunanistan üçlü zirvesinde dün, yenilenebilir enerji kaynakları, denizcilerin sertifikalarının tanınması ve kültürel mirasın korunması alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Rum haber kaynakları, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, üçlü zirvenin ardından basına yaptığı açıklamada, üç ülkenin, arzu ettikleri ekonomik, siyasi ve sosyal getirileri elde etmek adına, farklı alanlarda işbirliği yapma kararı aldıklarını açıkladığını duyurdu.
Anastasiadis, “tarihi” olarak nitelendirdiği üçlü zirve çerçevesinde, üç ülkenin işbirliğine yönelik perspektiflerin programına dair deklarasyon imzaladıklarını kaydederken, üç ülkenin, istikrar ve refah ortamı sağlanması için barış ve güvenlikteki tahriklere karşı mücadele etmede işbirliği yapma kararı aldıklarını söyledi. 
Üçlü zirvede, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Ürdün Kralı II. Abdullah ile denizcilik, turizm, enerji, yönetim, denizaltı kaynakları ve sağlık alanında ortak faaliyetler yapma konusunda görüş alışverişi yapıldığını kaydeden Anastasiadis, Orda Doğu’da mevcut olan tahriklere vurgu yaptı.
Anastasiadis, Çipras ile II. Abdullah’a, Kıbrıs sorununda gelinen son aşamaya dair bilgi verdiğini ve onlara, Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıs sorunu müzakerelerinin devamına canla başla bağlı olduğunu anlattığını kaydetti.

Kral Abdullah memnuniyet belirtti
Ürdün Kralı II. Abdullah ise, Anastasiadis’e misafirperverliğinden dolayı teşekkürlerini sunarken, yapılan bu işbirliğinin, işbirliğine katılan ülkelerin halklarına iş imkanı ve çeşitli fırsatlar sunması gerektiğini söyledi.

Çipras’a göre, mükemmel bir girişim…
Çipras da, dünkü üçlü zirveyle, tahriklerle dolu bu dönemde, “mükemmel bir girişim” başlattıklarını ve bölgedeki “istikrar kapısı” olarak büyük önem arz eden bir ülke olan Ürdün ile AB arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini desteklediklerini ifade etti.
Çipras, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ise, Türkiye’nin, barış çözümü için verdiği taahhüdü teyit etmesi gerektiğini vurguladı.
Çipras, üç ülkenin işbirliğinin, bölgeye istikrar getireceğine inandığını kaydederek, Ürdün’ün, Orta Doğu’da kilit rol oynadığına dikkat çekti.
Açıklamasında Kıbrıs sorununa da değinen Çipras, Güney Kıbrıs’taki Başkanlık seçiminin ardından, Kıbrıs sorunu müzakerelerinin yolunun açılacağına inandığını belirtti.

Sığınmacılar ve Kudüs de görüşüldü
Öte yandan Ürdün Kralı 2. Abdullah, Kudüs meselesine ilişkin, "Filistin meselesi ve Kudüs'ten kaynaklanan sorunlar adil şekilde çözülmeden Orta Doğu'da barıştan söz edilemez." dedi. 
Kral Abdullah, üçlü liderler zirvesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. 
Üç ülke arasında imzalanan anlaşmaların ilişkileri yeni bir seviyeye taşıyacağını belirten Ürdün Kralı, ülkelerin halklarına ve bölgeye hizmet edecek bir üçlü ortaklığın başlangıcı olduğunu kaydetti.
Kral Abdullah, Kudüs'te barışçıl bir şekilde birlikte var olma vurgusu yaparak, "Filistin meselesi ve Kudüs'ten kaynaklanan sorunlar adil şekilde çözülmeden Ortadoğu'da barıştan söz edilemez. Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına dayanarak, bağımsız Filistin devletini ve İsrailli ve Filistinlilerin Kudüs'te birlikte varolmasını güvence altına amalıyız." diye konuştu.
Kıbrıs sorununa değinen Ürdün Kralı, BM kararları çerçevesinde bir çözüm için GKRY'nin çabalarını desteklediğini kaydetti.

Ürdün'e sığınmacı krizinde destek

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da üçlü zirvenin ve iş birliğinin önemine işaret ederek, Doğu Akdeniz'de büyük zorluklara rağmen önemli fırsatların da bulunduğunu söyledi. 
Ürdün'ün 1,5 milyon sığınmacıyı ağırladığını belirten Çipras, "Büyük sayılarda sığınmacıyı ağırlayan ve bu yükü omuzlayan ülkeler için uluslararası toplum, insani ihtiyaçların karşılanması adına etkili bir şekilde destek vermeli." değerlendirmesinde bulundu. 
GKRY lideri Nikos Anastasiadis ise sığınmacı krizinde Ürdün'ün rolüne atıfta bulunarak, "Avrupa Birliği kapsamında sığınmacılara ilişkin Ürdün'e yardımcı olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Anastasiadis, bölgede en önemli sorunlardan birinin terörizm olduğuna işaret ederek, "Ürdün Kralı'nın terörizmle mücadelede takdire şayan girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2018, 12:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın Tangül
Akın Tangül - 6 yıl Önce

Bu ittifaklarıyla güvencemizin SADECE TÜRKİYE VE TÜRK ASKERİ OLDUĞUNU gösteriyorlar,devam etsinler,yarın sn CBmızdan tokat gibi açıklama gelecektir,ben eminim

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473