banner564

Sistemler güncellenmeli

Gıda Mühendisleri Odası, pestisit kalıntısı bulunan gıdanın güvenilirliğinden bahsetmenin mümkün olmadığını açıkladı

Sistemler güncellenmeli
banner598
Gıda Mühendisleri Odası (GMO) günlük ve sağlıklı gıda tüketiminin önemli bir parçası olan sebze ve meyvelerin gıda güvenliği kontrol kriterlerinden birinin pestisit ölçümleri olduğunu, pestisit kalıntısı bulunan gıdanın güvenilirliğinden bahsetmenin mümkün olmadığını bildirdi.
GMO Başkanı Naile Soyel yaptığı yazılı açıklamada, pestisit ölçümlerinde analiz sırasındaki “yüzde 50 ölçüm belirsizliği” yönteminin AB ülkelerinde 4 yıl önce uygulanmaya başlandığını, bugün Türkiye dâhil birçok dünya ülkesinin de bu değerlendirmeyi esas aldığını belirtti.
Soyel, bahse konu yüzde 50 belirsizlik değerinin Avrupa Birliği’ne bağlı çalışan ve insan-hayvan-bitki sağlığının korunması ve gıda güvenliğinin sağlanması gibi ana amaçları ilke edinen bilimsel ve güvenilir bir kuruluş olan “DG-SANCO” tarafından yapılan geniş kapsamlı çalışmalar sonucu belirlendiğini kaydetti.
“Dünya ölçeğindeki yeni gelişmeleri yasal düzenlemeleri ve teknolojileri yakalamak zorundayız” ifadelerini kullanan Soyel, KKTC’de kendi standardını dünya ölçeğine taşımış onlarca özel gıda işletmesi bulunduğunu, resmi kontrollerde otorite olan devletin de güncel sistemler kullanmasının kaçınılmaz zorunluluk olduğunu bildirdi.
Soyel, devlet mekanizması içerisinde koşullarını dünya standartlarına sürekli güncelleyen kurumlardan olan Devlet Laboratuvarı’nın çalışmalarının ülke geneli için örnek çalışmalar olduğunu, gurur ve takdirle karşılanması gerektiğini ifade etti.

Güvensizliğin ana nedeni
Bu konuda kamuoyundaki güvensizliğin ana nedeninin ülke genelindeki “gıda güvenliği sisteminin” bütünsel olarak tatmin edici noktada olmamasının bir sonucu olduğunu belirten Soyel, uzun yıllardır aynı konuların konuşulduğuna işaret etti.

Yasal eksiklikler
Soyel şöyle devam etti: “Genel Gıda Güvenliği Yasası temelinden başlayarak Hal Yasası dâhil gıda ile ilgili tüm yasa ve tüzüklerin güncellenmesi, uygulanması, denetim otoritesinin gıda zinciri içindeki etkin koordinasyonu, şeffaflık ve izlenebilirlik ilkeleriyle kamuoyunun bilinçlendirilmesi hususlarını kapsayan bu süreç; halen ciddi şekilde ele alınmış değildir.

“Krizleri gelişme için fırsat görmeliyiz”
Toplum olarak yaşamakta olduğumuz bu tür krizleri, gelişmek için bir fırsat görüp bilimsel, yasal ve insan yaşamına saygı odaklı bir çerçevede ele almamız gerekmektedir. Ülkemizdeki her bireyin sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişiminin en doğal hakkı olduğuna inanan Gıda Mühendisleri Odası olarak; toplum sağlığı adına yapılacak bu tür bilimsel çalışmalarda yer almak için varız.”

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2017, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474