banner564

Akdeniz’deki haklar ortak

Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin uluslararası petrol şirketleriyle yaptığı anlaşmalara tepkisini yineledi

Akdeniz’deki haklar ortak
banner598
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Murat Yavuz Ateş, Türkiye'nin yerli kaynaklarını daha fazla ortaya çıkarmak için çalışmalarını artırdığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde Akdeniz’deki arama faaliyetlerimizi artıracağız. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin uluslararası petrol şirketleriyle anlaşmalar yaptığını biliyoruz. Ancak bu mevcut müzakerelere pek de yardımcı olmuyor. Kaynaklar sadece Rum kesimine değil, Türk kesimine de ait." dedi.
   Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi 2017'nin ikinci gününde düzenlenen "Bölgesel Sürdürülebilir Enerji Büyümesi" oturumunda konuşan Ateş, son 10 yıl içerisinde Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde en yüksek enerji artışı görülen ülkeler arasında olduğunu belirterek, talep tarafından bakıldığında ülkenin ciddi bir enerji ihtiyacı olduğunu söyledi.
   Ateş, doğalgazın temizlik açısından Türkiye için önemli bir kaynak olduğunu dile getirerek, “Arz-talep dengesi için Türkiye’de gerekli adımları atıyoruz. Piyasa düzenlemeleriyle daha şeffaf ve rekabetçi sistemler oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.
   Türkiye’nin kara ve denizlerinde doğalgaz arama çalışmalarına da başladığını hatırlatan Ateş, şu değerlendirmelerde bulundu:
   “Yerli enerji kaynaklarının oranını artırmaya çalışıyoruz. Karadeniz ve Akdeniz’de hem kara hem denizde doğalgaz arama faaliyetlerimiz var. Önümüzdeki dönemde Akdeniz’deki arama faaliyetlerimizi artıracağız. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin uluslararası petrol şirketleriyle anlaşmalar yaptığını biliyoruz. Ancak bu mevcut müzakerelere pek de yardımcı olmuyor. Kaynaklar sadece Rum kesimine değil, Türk kesimine de ait. Ayrıca, arama faaliyetlerine tahsis edilen alanlar, üzerinde mutabık kalınan alanlar değil. Mesela, 6. parsel, Türkiye’nin kendi kıta sahanlığının bir parçası olarak görülüyor. Bizim için enerji bir iş birliği kaynağıdır. İş birliğinin gerçekleşebilmesi için birtakım koşullar vardır ve bunların yerine getirilmesi gerekmektedir.”

"Türkiye gerçekten bir şampiyon"
   Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı ve Müşteri Hizmetleri Grup Başkanı Philip Bennett de EBRD'nin 30'dan fazla ülkede faaliyet gösterdiğini ve sürdürülebilir enerji alanındaki çalışmalarının yoğun olduğunu söyledi.
   Bu çalışmalarını Türkiye'de 7 yıldır sürdürdüklerini belirten Bennett, özel sektördeki kurumlarla çalışmak istediklerini ve sürdürülebilir enerji alanında son derece kapsamlı bir yaklaşımı benimsediklerini aktardı.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2017, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474