banner564

İspanya gerildi

Katalonya'da bağımsızlık referandumu için oy kullanma yerlerinin yarısı mühürlediği halde halk geri adım atmıyor

İspanya gerildi
banner598
İspanya'ya bağlı Katalonya Özerk Bölgesi bugün bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmeye hazırlanırken, ülkede gerilim yüksek.
Katalonya'da halk yasaklanan referandumun yapılabilmesi için oy kullanma yerlerinde nöbetini sürdürürken, İspanya merkezi hükümeti polisin oy verme yeri olarak kullanılması planlanan 2 bin 315 okulun yarısından fazlasını mühürlediğini açıkladı.
Polis de Katalonya'daki telekomünikasyon merkezini işgal etti.
Merkezi hükümetin bölgedeki temsilcisi Enric Millo, bin 300 okulun Katalan polis gücü olan Mossos d'Esquadra tarafından mühürlendiğini duyurdu.
Millo, mühürleme sırasında bu okullardan 163'ünün işgal altında olduğunu, içeridekilerin dışarı çıkmasına izin verdiklerini ancak geri girmelerine müsade etmeyeceklerini açıkladı.
Ancak onlarca okulu ziyaret eden AFP haber ajansı muhabirleri, işgali gerçekleştirenlerin okullara rahatlıkla giriş-çıkış yapabildiğini söylüyor.

Puigdemont, geri adım yok diyor
Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont Madrid'e meydan okumaya devam ediyor.
Bağımsızlık referandumunun yapılacağından kimsenin kuşkusu olmamasını isteyen Puigdemont Alman televizyonuna (ARD) verdiği mülakatta "demokrasiye uymayan durumlara rağmen değişmeyen, hatta güçlenen bir şey varsa onun da seçmenin oylamaya katılma azmi olduğunu" söyledi. Puigdemont "Katalanlar oy vermeye 15 gün öncesinden daha hevesliler. Bunu durdurmak artık mümkün değildir” dedi.
Carles Puigdemont Twitter hesabından oy pusulalarının basılışını gösteren bir video da yayınladı. Ancak oy pusulasına kimin çarpı koyabileceği şüpheli. Bugünkü oylamayı önlemek için polise bütün seçim lokallerini kapatması tebliğ edildi.

Şiddet korkusu 
Bugün sokak çatışmaları çıkar mı, bilinmez ama film ve fotoğrafların mücadelesine tanık olunacağı öngörülüyor. Ayrılıkçılar Katalanları sabahın erken saatlerinde seçim lokallerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmaya çağırıyor. Amaçları bütün dünyaya ‘barış içinde oy verme hakkını kullanmasına izin verilmeyen insan kalabalığı' imajını yaymak.
Bağımsızlık yanlıları şimdiden taraftarlarını seferber ettiler. Çarşamba günü öğrenciler İspanya hükümetinin tutumunu protesto amacıyla dersleri boykot ettiler. Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü İnnigo Mendez de Vigo ‘skandal' olarak nitelediği eylemi şöyle yorumladı: "Çocukların suç ortağı gibi kullanılması son derece kötü bir örnektir. Çocuk ve gençlere asıl yasalara uymalarının gerektiği öğretilmelidir.”
Madrid hükümeti ve İspanya Anayasa Mahkemesi Katalonya yönetiminden yasalara uyulup referandumun iptal edilmesini istiyor. Ancak Katalanlar açısından çoktan ok yaydan fırladı. Nereye düşeceği de belli değil.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2017, 12:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474