banner564

Hedefi koalisyon

İngiltere’de hükümeti kurma görevi yeniden Theresa May’e verildi

Hedefi koalisyon
banner598
İngiltere'de önceki gün yapılan erken genel seçimde hiçbir parti Parlamento'da çoğunluğu elde edemedi. Sandalye kaybeden ancak seçimden birinci çıkan Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan Theresa May, yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) desteğine güvenen May, yeni hükümeti kuruyor.
Theresa May'in kuracağı yeni hükümette Maliye Bakanı Philip Hammond, İçişleri Bakanı Amber Rudd, Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Brexit'ten sorumlu devlet bakanı David Davis ve Savunma Bakanı Michael Fallon görevlerini sürdürecek.
May BBC'ye yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı (Brexit) ile ilgili müzakerelerin planlandığı gibi 10 gün içinde başlayacağını söyledi.
Seçim sonrası en önemli konunun "Brexit müzakerelerini bir planla yürütebilecek hükümete sahip olmak" olduğunu kaydeden May, sözlerini şöyle sürdürdü:
"En çok oyu alan ve en çok sandalye kazanan parti olduğumuza göre, hükümeti kurabilecek tek parti de biziz." 
DUP lideri Arlene Foster da May ile konuştuğunu doğrulayarak, birlikte "Bu çok zorlu dönemde ulusa istikrar getirmenin yollarını arayacaklarını" söyledi.

Parlamentoda yeni dağılım
Resmi olmayan sonuçlara göre; Muhafazakârlar Parlamento'ya 318 milletvekili sokacak. Solcu Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi büyük bir ilerleme kaydetti. İşçiler 262 milletvekiliyle Meclis'te temsil edilecek. İngiltere’de önceki gün gerçekleştirilen erken seçimlerin ilk sonuçlarına göre iktidardaki Theresa May'in liderliğindeki Muhafazakar parti mecliste çoğunluğu kaybetti. Jeremy Corbyn'in İşçi Partisi sandalye sayısını ciddi şekilde arttırdı. Muhalefetetn Theresa May için istifa çağrıları yükselirken May'den flaş bir hamle geldi. Theresa May, Buckhingham Sarayı’na giderek Kraliçe Elizabeth’ten yeni hükümeti kurmak için izin isteyeceğini duyurdu.

Katılım oranı yüzde 68
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta yaklaşık 47 milyon seçmen, Parlamento’nun alt kanadı 650 sandalyeli Avam Kamarası’na girecek isimleri belirlemek için oy kullandı.
Resmi olmayan sonuçlara göre; seçime katılım oranı yüzde 68 civarında. Bu oran, 1997 seçimlerinden bu yana en yüksek rakam.
İktidardaki Theresa May'in partisi seçimlerden birinci parti olarak çıktı ancak meclisteki çoğunluğu kaybetti.
İlk sandık çıkış anketlerine göre, iktidardaki Muhafazakar Parti 314, ana muhalefetteki İşçi Partisi 266 milletvekili çıkardı. May liderliğindeki iktidar partisinin, az farkla da olsa tek başına hükümet kuracak çoğunluğa erişeceği tahmin edilse de hükümet kurmak için 326 milletvekilinin desteğinin bulunması gerekiyor. Bu sonuca göre Muhafazakarlar tek başına iktidar için gerekli rakama ulaşamıyor. 

Corbyn oylarını arttırdı
İlk sonuçlara göre Jeremy Corbyn'in İşçi Partisi sandalye sayısını ciddi şekilde artırarak 266 sandalyeye ulaşıyor. İngiliz basınına göre seçimlerin bu şekilde bitmesi halinde, İçişleri Bakanlığı'na İşçi Partisi'nden bir isim getirilebilir.
Sandık çıkış anketlerine göre İskoç Ulusal Partisi 22 koltuk kaybetti.

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2017, 10:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473